Voor steeds meer organisaties, lokale besturen en gezinnen is de tweede zondag van december bijzonder. Dan is het namelijk internationale Wereldlichtjesdag en steken mensen over de hele wereld om stipt 19.00 uur een kaarsje aan. Op die manier gaat er een troostende golf van licht door alle tijdzones ter ere van al die kindjes in ons hart.
Wil jij ook een activiteit organiseren ter ere van Wereldlichtjesdag voor bijvoorbeeld je eigen inwoners? Dan zetten we je met deze inspiratiepagina graag een stukje op weg. Heb je na het lezen van onderstaande tips nog een concrete vraag? Aarzel dan niet om even te mailen naar info@berrefonds.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.
Welk soort event past bij Wereldlichtjesdag?
Wereldlichtjesdag is de ideale gelegenheid voor een mooi, ingetogen en troostend moment waar lotgenoten de kans krijgen om te verbinden. Dat kan met nieuwe mensen die ze op dat moment ontmoeten, maar zeker ook met hun eigen gezin of familie. Het is dus niet nodig om een overvol programma te voorzien, vaak is het veel belangrijker om ruimte te geven aan verhalen, verdriet, herinneringen en liefde voor de kinderen die we elke dag moeten missen.
Creëer dus vooral kansen op verbinding en zorg voor een warme, troostende omgeving waar het veilig voelt om te vertellen en te delen. Misschien maakt je dat als organisator een beetje bang, weet dan dat dit niet hoeft. Je hebt geen bijzondere opleiding of ervaring met het thema rouw en verlies nodig, je moet wel bereid zijn om van mens tot mens te luisteren. Het kan vaak geruststellend zijn om je event te starten met bijvoorbeeld een creatief moment door materiaal te voorzien om zelf een lampion of lichtje te knutselen.
Het is voor heel veel (groot)ouders ontzettend belangrijk om de naam van hun overleden kind te kunnen noemen. Voorzie bijvoorbeeld een plek en een manier om namen zichtbaar te maken bijvoorbeeld aan een muur, in een boom, door middel van projectie, …
Het kan maar hoeft niet dat er een korte toespraak wordt gehouden of een tekst wordt voorgelezen. Hou er met de programmatie wel rekening mee dat het voor heel veel ouders ontzettend belangrijk is om exact om 19.00 uur hun kaarsje te laten branden.
Waar moet ik op letten bij de uitnodiging?
Als jouw stad of gemeente al een sterrenregister heeft, dan beschikken jullie wellicht over contactgegevens van ouders die hun kind al hebben geregistreerd. Hen kan je zeker persoonlijk uitnodigen via een mooi opgemaakte e-mail of een brief. Maar beperk je zeker niet alleen tot die ouders. Het is net belangrijk om iedereen het gevoel te geven dat hij of zij welkom is, ook met verdriet van lang geleden. Het kan voor ouders ook ontzettend belangrijk zijn om steunfiguren mee te brengen omdat ze Wereldlichtjesdag graag samen beleven.
Omdat we bij het Berrefonds heel goed beseffen dat het niet eenvoudig is om deze uitnodiging voldoende breed te verspreiden, werken we sinds dit jaar samen met de UiTdatabank. Vul alle details van je evenement daar aan en vermeld onder de rubriek label ‘berrefonds’ en ‘wereldlichtjesdag’. Op die manier verschijnt jouw evenement automatisch mee in ons kalenderoverzicht.
De ideale locatie
Kies een geschikte locatie. Dat kan zowel buiten als binnen, maar gezien de periode van het jaar hou je best een optie achter de hand mocht de weersvoorspelling erg slecht zijn. Vaak kiezen organisatoren voor een mooi hoekje op de begraafplaats, in een park of op het stadsplein. Maar het kan natuurlijk ook in een cultuurcentrum, het gemeentehuis,… Heb je bijvoorbeeld een vijver in de buurt? Dan zijn er ook al heel mooie voorbeelden van drijvende kaarsjes op het water.
Zolang je een serene en rustige sfeer kunt creëren zijn eigenlijk alle plekken geschikt.
Combineer een evenement voor Wereldlichtjesdag niet met het feestgedruis van een kerstmarkt of ander feestelijk evenement. Mocht je kiezen voor bijvoorbeeld het ‘Huis van het Kind’, let er dan op om affiches en communicatie die verwijzen naar opvoeding, borstvoeding, zwangerschap, … tijdelijk even weg te halen of af te dekken. Dat is vaak het laatste wat ouders willen zien op dit moment.
Sfeervolle inkleding
Zorg ervoor dat genodigden zich welkom voelen. Zorg voor een warme, gepaste inkleding en laat je inspireren door onze pagina op Pinterest.
Doe de naam van het evenement alle eer aan en zet in op gezellige sfeerverlichting met lampions, lichtsnoeren, vuurkorven, …
Op Spotify kan je een playlist van het Berrefonds vinden met aangepaste muziek. Heel wat organistoren kiezen ook voor live muziek. Rustige, klassieke en instrumentale muziek heeft dan de voorkeur of zoek een artiest die veel voeling heeft met het thema.
Uiteraard kan je de koestervlag gebruiken om de locatie te markeren of verder in te kleden. Als je meerdere vlaggen wilt gebruiken op je evenement, kan je vlaggen bijbestellen via Waelkens.
Bij het Berrefonds kan je ook prachtige kaarsen aankopen met het hart van de Koesterweek. Lees meer in dit formulier om je bestelling te plaatsen.
Broers en zussen
Voorzie tijdens het evenement ook een plekje voor de broertjes en/of zusjes. Plaats dit kinderhoekje niet aan de ingang van je locatie, voor ouders die (nog) geen kindjes hebben om fysiek voor te zorgen, kan dit namelijk heel confronterend zijn.
Het is zeker een optie om begeleiding te voorzien voor deze activiteiten zodat de ouders de kans krijgen voor een rustig bezinningsmoment met het kind in hun hart. Bij onze downloads voorzien we enkele knutselideeën om mee aan de slag te gaan en we delen ook een inspirerende lijst met boeken voor een gezellige voorleeshoek. Natuurlijk kan je ook aan de slag met de kleurplaat van de Koesterweek.